Analyse van uw bedrijfsvoering

Heeft u zicht op de prestaties van uw bedrijfsvoering? Voldoet het niveau van uw bedrijfsvoering niet aan de wensen van uw opdrachtgevers of bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor het verder ontwikkelen van uw bedrijfsvoering? Wij staan u graag bij met een analyse en advies op basis van een gevalideerde aanpak.
Vanuit de Universiteit van Utrecht is een denkmodel ontwikkeld dat veronderstelt dat een organisatie berust op vijf pijlers die ieder aspecten van de bedrijfsvoering weergeeft. Onder bedrijfsvoering verstaan we in dit geval de ‘klassieke’ bedrijfsvoeringsfuncties zoals financiën, personeel & organisatie, informatisering & automatisering, huisvesting, inkoop & facilitair. In dit kader is het van belang om te realiseren dat de pijlers toezien op alleen deze functies en niet op bijvoorbeeld de wijze van samenwerking binnen het primaire proces. Iedere pijler kent een ontwikkelniveau ofwel volwassenheidsstadium waarin zich de bedrijfsvoeringsorganisatie kan bevinden dan wel waar ambities liggen om desbetreffend niveau of stadium te bereiken.
De veronderstelling in het model is dat iedere bedrijfsvoeringsorganisatie zich per pijler op min of meer hetzelfde niveau dient te begeven, omdat daarmee het maken van een volgende stap in haar ontwikkeling succesvoller is dan wanneer per pijler het niveau (te veel) afwijkt ten opzichte van elkaar. Daarnaast is het ook belangrijk wat het verwachtingspatroon is van de omgeving van deze organisatie ten aanzien van het ontwikkelniveau.

Samengevat presteert een organisatie het best als de vier niveaus van de vijf pijlers in balans zijn met elkaar én dat het ontwikkelniveau van de organisatie past bij de wensen van haar omgeving.
Hieronder volgt een toelichting op de niveaus:
- Pionier: de oorspronkelijke visie en doelstellingen gelden als belangrijkste leidraad. Daarnaast is er sprake van informele samenwerking tussen de verschillende functies/afdelingen.
- Proces: per functie/afdeling worden procesafspraken gemaakt en vastgelegd. Daarnaast werkt elke functie/afdeling met eigen systemen en procedures. De samenwerking binnen de afdeling is gestructureerd, de samenwerking tussen verschillende afdelingen vindt onsamenhangend plaats.
- Systeem: er zijn uniforme processen, procedures en systemen aanwezig binnen de onderwijsinstellingen. Ook is er sprake van informatie-uitwisseling. De organisatie heeft een gezamenlijk strategie en de organisatiedoelstellingen vormen de basis voor samenwerking.
- Netwerk: partners uit de waardeketen worden betrokken in het netwerk. Systemen, processen en procedures zijn zowel intern als extern op elkaar afgestemd. Er is sprake van samenwerking op strategievorming, informatie-uitwisseling en besturing van de waardeketen.